هنرهای مرتبط هنر فرشبافی 2
یکی از هنر هایی که مرتبط با هنر فرشبافی است هنر نقشه کشی است.در گذشته فرشها به صورت ذهنی بافت بوده است نقشه خاصی برای بافت وجود نداشته است.
نقشه کشی ورنگ آمیزی در بافت قالی تاثیر بسازیی دارد. اگر طراح نقشه ذوق وسلیقه به خرج ندهدو همچنین رنگ آمیزی جذابیت نداشته باشد جذابیت بافت به چشم نمیاید.
شاید بهتر است بگوییم که اگر هنر نقشه کشی نبود هیچ گاه صنعت فرش پیشرفت نمیکرد. به عبارت دیگر نقشه کشی پایه واساس هنر نقشه کشی است. نقشه ها
از نقاط کوچک (پیکسل ها)تشکیل شده است. رنگ آمیزی نقاط کوچک باعث شکل گرفتن ورنگ گرفتن کل نقشه میشود.نقشه کشی بدون رنگ آمیزی هیچ جلوه ای ندارد.
شهر فرش کاشان به دلیل اینکه هنر فرشبافی در ان سابقه چندین ساله دارد هنر نقشه کشی نیز در ان رواج دارد. این شهر نقشه کش های ماهر وباتجربه ای را دارد.
نقشه کشی نیز مانند بسیاری از فنون دیگر پیشرفت کرده است واز حالت سنتی به حالت مدرنیته تبدیل شده است .نقشه کشی در زمان کنون به دسته تقسیم بندی میشود :
1)نقشه کشی دستی
2)نقشه کشی رایانه ای
در نقشه کشی های دست یا سنتی ؛طول وعرض فرش اندازه گیری میشود وهمچنین چله هایی که در عرض کشیده میشود محاسبه میشود.
در نقشه کشی های رایانه ای یا مدرنیته نقشه فرش به سه دسته تقسیم بندی میشود تمام،قدی ،ربعی .این نقشه کشی ها چون با رایانه صورت میگیرد کار سرعت دارد.طراحان به راحتی قبل ازاینکه نقشه
چاپ شود میتوانند ببینند که رنگها هماهنگی لازم را باهم دارد یا خیر.
چند نکته در رابطه با نقشه کشی با رایانه :
1)یکی از مزایای نقشه کشی با رایانه این است که اگر نیاز به ویرایش باشد به راحتی قابل ویرایش است. اما در نقشه کشی های سنتی باید نقشه از سر کشیده شود.
2)دقت وتجربه در این هنر حرف اول را میزند.
3)به هنگام رنگ آمیزی ابتدا گلهایاصلی داخل نقشه رنگ آمیزی میشود سپس سایر نقاط نقشه
4)رنگ زمینه نقش اساسی در رنگ کردن گلهای نقشه دارد.
5)چون نقشه ها شلوغ هستند باید از قبل رنگهای هر کدام را در کنار هم بکشیم تا بدانیم ایا مطابقت دارد یا خیر. در صورت داشتن مطابقت به ان بیافزاییم.
6)در رنگ آمیزی نقشه ها رنگ های گرم وسرد را باید در کنار هم استفاده کرد. رنگهای گرم وسرد به تنهایی زیبایی ندارد.
این هنر زیبا متاسفانه کم کم درحالی فراموشی است وبه فراموشی سپرده میشود.